Mer info

 

TRIMNING

 

Strävhåriga hundar ska trimmas och detta gör man när hunden är i fällning. Det är viktigt att man plockar på rätt sätt, d.v.s. att man plockar håret med roten. En sträv päls stöter bort smuts och fukt.

 

Mellan trimningarna skall man kamma hunden regelbundet, för att få bort ullen så mycket som möjligt. Trimmar man för sällan, är det inte ovanligt att hunden blir tunnhårig efter en plockning. En hund som skall trimmas, skall helst inte vara nybadad, då det blir svårare att plocka pälsen. Man ska heller inte bada samma vecka efter trimning, då hunden kan få hårsäcksinflammation.

 

KLIPPNING AV STRÄVHÅRIG HUND

 

En del hundar blir inte så sträva i pälsen att det går att plocka dem överhuvudtaget. Det innebär i sånt fall, att det krävs mycket jobb och hunden blir håröm och ändå kanske det inte lyckas alls i alla fall.

 

En klippt hund kan sällan plockas igen. De avklippta hårstråna sitter kvar i hårsäckarna och växer vidare utan att få tillbaka sin strävhet. Pälsen blir mjukare, lockigare och kan tappa färg. En hund som är strävhårig med bra päls, men som inte gillar att bli plockad, rekommenderar vi att man effilerar pälsen på, d.v.s att man klipper pälsen underifrån och då behåller hunden sin strävhårighet. Med den metoden syns det inte att hunden blivit klippt, och hunden blir gladare till sinnet över att det inte varit obehagligt.

 

KLIPPNING

 

En del hundar klipps för att få "sin" frisyr, enligt rasstandard eller efter ägarens önskemål. Vissa raser måste klippas ner flera gånger för att få sin päls som föreskrivs. Det finns olika längder att välja bland, beroende på hur tovig pälsen är. Om pälsen är tovig, så rakas den vanligtvis och man spar lite på huvudet och svansen. På en tovfri päls kan man klippa s.k. valp-klippning.

 

Vi gör inga utställningsklippningar på pudel- endast lammklippning och nedklippning.

 

BAD

 

Innan man badar en hund, måste den vara genomborstad ordentligt, annars blir pälsen tovig. En tovig päls blir inte riktigt ren. De hundar som badas ofta, behöver balsam som återsluter fjällen i hårstrået. Balsam gör långa pälsar blanka och smidiga. Använd schampo och balsam som är till hund. De till människor har för högt ph. Såpa är en gammal metod att bada hundar i, men det har en benägenhet att torka ut huden- inget vi rekommenderar.

 

Yes diskmedel är bra om det är väldigt smutsiga tassar, som har fått knutar mellan trampdynorna. Men schamponera ordentligt efteråt och använd balsam som återfuktar huden.

 

KLOKLIPPNING

 

Det finns många hundar som är rädda för att få klorna klippta och som vars ägare varit tvungna att söva för att det skall kunna gå att klippa. Vi söver inga hundar, men har bra hand med hundar som är rädda. Får de sedan komma till oss regelbundet, ser de efter några gånger, att det inte är farligt och att det inte gör ont.

 

 

KATTER

 

Vi klipper även katter som är toviga. Badar, borstar och klipper klor.

Alla djur serverade © 2016